L’Assemblea de Representants aprova que el Consell lideri potenciar la sobirania energètica

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Aquest dissabte 26 de novembre s’ha celebrat el Ple de l’Assemblea de Representants del Consell de la República. La Sessió Ordinària s’ha dut a terme de manera telemàtica i s’ha pogut seguir en directe pel Canal de YouTube de de l’Assemblea de Representants.

Resolució sobre sobirania energètica

Ermenegild Llobet, representant i regidor d’ERC a Sant Pere de Torelló, ha defensat el text preparat pel grup de treball de Sobirania Energètica (SE) de la Comissió d’Acció Econòmica (CEF). Aquesta PR
vol aconseguir, no només impulsar la transició energètica cap a energies renovables, sinó assegurar que aquesta transició es basi en una triple sobirania: sobre aquestes fonts d’energia, la política per regular-ne l’ús i la de les comunitats i dels ciutadans en la seva gestió, producció i consum.

Així doncs, amb el text aprovat, el Consell de la República haurà d’incorporar el repte energètic en el Pla de Govern i emprendrà les iniciatives necessàries (i reforçarà les ja iniciades) per avançar en l’assoliment d’un model energètic plenament sobirà. També haurà de reforçar la col·laboració amb entitats civils, cooperatives ciutadanes, associacions empresarials i amb les administracions públiques del país. Tanmateix, el Govern del Consell defensarà els seus plantejaments i divulgarà les seves iniciatives en els fòrums internacionals relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic i els nous models energètics. Igualment, estimularà la col·laboració i l’intercanvi en aquesta matèria amb estats i nacions en procés d’emancipació nacional.

Resposta del Govern sobre la PR 4

El vicepresident Toni Comín ha felicitat els impulsors d’aquesta proposta de resolució i ha dit que el Govern ha celebrat el text de la comissió: si bé ha dit que la resolució “ens posa deures al Govern” ha remarcat que “és un molt bon exemple de la independència entre els dos òrgans” de la institució republicana. Comín també ha volgut destacar que aquesta ha de ser la dinàmica de treball: “que l’Assemblea, independent, sigui proactiva en propostes per a accions polítiques”. A més, aquesta PR va alineada amb el Pla de Govern del Consell, concretament al Consum Institucional, que ja s’està duent a terme a 5 ajuntaments del Principat.

Discurs d’inici de la Presidenta de l’AR Ona Curto

Ona Curto ha ofert el discurs d’obertura de la sessió on ha fet referència a la “la preocupació per sequera extrema” que pateix el país. També ha fet esment que ahir mateix va ser 25N, “un dia que reivindiquem l’existència, encara, de violència que patim les dones”. Seguidament, ha reivindicat el paper de l’Assemblea de Representants que el passat dilluns 14 de novembre va celebrar el primer any “Malgrat tots els impediments o la repressió externa i interna, l’Assemblea de Representants és un òrgan necessari per al procés d’independència”. Per acabar, ha mostrat el suport de la cambra al president del Consell, Carles Puigdemont, el vicepresident Toni Comín, els consellers Lluís Puig i la representant Clara Ponsatí en aquesta setmana clau per a ells “ens estem trobant amb resolucions dels tribunals tant aquí com a Luxemburg en què la politització de la justícia és més que evident. La conxorxa i les clavegueres de l’estat arriben més enllà de les fronteres i inclús en aquesta assemblea, hem de recordar que l’autodeterminació no és un crim, sinó que és un dret”.

Preguntes al Govern

Seguidament, ha estat el torn de preguntes dels Representants als membres del Govern del Consell sobre qüestions del dia a dia del Consell, el seu funcionament, accions, estructura i pressupost. S’han fet 5 preguntes al Govern i 5 més dirigides al president Puigdemont. Podeu recuperar al directe tot aquest contingut.

Votacions

L’últim bloc del Ple de l’Assemblea ha estat les propostes de resolució. Concretament, se n’han presentat 5, que s’han debatut i votat. Aquestes són les 5 PRs presentades i el seu resultat:

Proposta de Resolució 1– Constitució de la Comissió per a l’elaboració de l’avantprojecte de la Llei Electoral de la República catalana.
Resultat
: Aprovada
Vots: Sí: 67 (74.44%) No: 18 (20%) Abstencions: 5 (5.56%)

Proposta de Resolució 2 – Per tot el que hem exposat reclamem que el Consell de la República destini recursos a la defensa legal d’Albert Donaire i, si s’escau, els necessaris per poder presentar denúncies contra els que li han causat la repressió que pateix. També demanem un comunicat del Govern del Consell de la República i de l’Assemblea de Representants assenyalant al govern de la Generalitat com a executor de la repressió als independentistes pel fet de ser-ho i amb més acarnissament en el cas que siguin funcionaris.
Resultat
: Aprovada
Vots: Sí: 53 (58.24%) No: 17 (18.68%) Abstencions: 21 (23.08%)

Proposta de Resolució 3– Proposta de Resolució amb relació a les eleccions que venen municipals i els possibles pactes de Govern i alcaldies.
Resultat
: Aprovada
Vots: Sí: 37 (40.66%) No: 33 (36.26%) Abstencions: 21 (23.08%)

Proposta de Resolució 4 – Resolució sobre sobirania energètica
Resultat
: Aprovada
Vots: Sí: 81 (89.01%) No: 5 (5.49%) Abstencions: 5 (5.49%)

Proposta de Resolució 5 – La Cultura un Dret Universal a la República Catalana.
Resultat
: Aprovada
Vots: Sí: 80 (87.91%) No: 0 Abstencions: 11 (12.09%)